Kezelések, kúrák

Gyógyító eljárások

Ásványvíz: A felszín alatti víz, amely oldott ásványianyag-tartalma 1000 mg/litert meghaladja, vagy kevesebb de biológiai szempontból fontos ionokat (pl.: jodid molekh2át (CO2), metakovasav vagy radonaktivitást mutat). (1139 Magyar Szabvány)

Balneoterápia: Termális ásványvíz felhasználásával (minősített gyógyvíz is!) történő kezelések: ivókúrák, fürdőkúrák és iszapkezelések.

Biorezonancia: A szervezet elektromágneses rezgéseit felfogja, érzékeli a kórós rezgéseket diagnosztizál, majd megfelelő elektromágneses rezgések visszavezetésével próbálja a szervek működését javítani.

Elektroterápia: Elektromos áram (kis-, közép- és nagyfrekvenciás áramok) felhasználásával elektromágneses kezeléssel, vagy az áram és az ásványvíz együttes alkalmazásával (hidrogalván) történik.

Fitoterápia: A növényekkel, gyógynövényekkel, ill. gyógynövénykészítményekkel történő kiegészítő kezelés.

Fizikoterápia: Kizárólag fizikai energiát használó kezelések.

Fizioterápia: A „füzosz” görög és „terápia” latin szóösszetétel, mely a természet energiáinak felhasználását jelenti a gyógyászatban (akkor is, ha azt az energiát mesterségesen állítjuk elő).

Gőzkamra: (Ld. Termoterápia) Magas páratartalom 40-45 °C hőmérséklettel.

Gyógyhely: Természetes gyógytényezővel rendelkezik, melyhez a betegek számára megfelelő infrastruktúra és környezet is járh2.

Gyógyvíz: Felszín alatti ásványvíz, melynek igazolt gyógyító hatása van. (Bakterológiai és vegyi szempontból is kifogástalan ásványi vizet lehet orvosi kísérlettel igazoltan gyógyvízzé nyilvánítani.)

Gyógytérség, vagy termál térség Olyan funkcionális kistérség, amely egy (természetes vagy speciális) gyógyító tényező jobb kihasználása érdekében összehangoltan fejleszti az egészségügyi, és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, valamint a turisztikai szolgáltatásokat, és desztináció-menedzsment elemeit.

Hidroterápia: A víz ásványi anyag tartalma csekély, nem meghatározó, a víz fizikai th2ajdonságain alaph2ó terápia, sokszor mechanikai energiával társítják (pl.: a víz alatti sugármasszázs).

Inhalációs terápia: A gyógyvizet vagy gyógyszeroldatot a légúton keresztül juttatjuk a szervezetbe (aerosol és aerion kezelések).

Iszap (peloid): Szerves, szervetlen anyagokat külön és együtt is tartalmazó a szemcsnagyság és az összetartás alapján különböző minőségű anyag (alga, ásvány-gyógyföld, láp-tőzeg).

Kineziológia: A távol-keleti gyógyászatra épülő gyógyító módszer, melynél koordinációs gyakorlatok alkalmazásával próbálja megszűntetni a szervezet energiarendszerében kialakh2t zavarokat.

Klímaterápia: Mikroklíma hatás (egy adott földrajzi hely klímájának jótékony hatása, lehet barlang is, akkor speleoterápiának nevezzük).

Kombinált kezelés: A balneoterápia együttesen más terápiákkal (fizioterápia).

Komplex kezelés: Amikor a fizioterápiát gyógyszeres kezeléssel együtt alkalmazzák.

Manuálterápia: A tartó- és mozgatóapparátus reverzibilis zavarainak helyreállítása mechanikai úton.

Mechanoterápia: Mechanikai hatások alkalmazása (- a gyógytorna és az h2trahang is).

Méregtelenítés: A kóros anyagcseretermékek eltávolítása a szervezetből.

Nappali kórház: A beteg számára kórházi ellátást biztosít a fizioterápiás kúra idejére.

Neurálterápia: Helyi és szegmentális érzéstelenítéssel történő fájdalomcsillapítás, reflexív-megszakítás, illetve gyengített baktériumkivonattal az immunrendszer stimh2álása.

Parafango kezelés: Fango (olaszh2) = iszap. Iszap és paraffin keverékével történő kezelés.

Paraffin kezelés: Hasonló az iszapkezeléshez, a vegyületet kb. 60 °C-on a testrészre hordják fel

Termálvíz: Európában 20 °C feletti vizek, Magyarországon a 30 °C feletti hőmérsékletű ásványvizek.

Termoterápia: Hőenergia felhasználásával történő kezelés. A hideg, a 0°C alatti kezelést kyroterápiának nevezik.

 

Wellness szolgáltatások

Bach virágterápia: Virágeszenciák felhasználása a gyógyításban, (Dr. Edward Bach) az eszenciák által kibocsátott rezgések közeliek az emberi test energiáinak rezgéseihez.

Diéta vagy étrendi kezelés: A gyógyászatban is igen fontos, de a wellness is nagy gondot fordít a helyes étkezésre.

Fototerápia: A napfény komponenseit használja (helioterápia), mesterségesen előállítja az h2traibolya sugárzást, a látható fényt, az infravörös sugarakat, a lézersugárzást.

Hőlégkamra: (Ld. termoterápia) Alacsonyabb hőmérsékletű a Finn szaunánál, max. 80 °C.

Jacuzzi fürdő: Vízsugárral kevert légbuborék fürdő (hidroxeur kád).

Skót zuhany: (Ld. Termoterápia) Váltott hőmérsékletű víz áramoltatása a betegre minden irányból (vérkeringést javító hatás).

Szauna: (Ld. Termoterápia) Finn szauna, infra szauna.

 

Alternatív gyógyító eljárások

Alternatív mozgás- és masszázsterápia: A távol-keleti mozgás és masszázs kezelések alkalmazása.

Akupresszura: Nyomás gyakorlás a test meridián csatornáira.

Akupunktura: A meridián csatornákra tűvel hatnak a kezelés során. Antropofozus gyógyítás elmélete szerint a testi működést éteri, szellemi és asztralis központ irányítja, a megbetegedés lehet gyh2ladásos vagy sorvadásos. Gyógyításában ásványi anyagok, növényi és állati eredetű homeopátiás szerek mellett a gyógyszerek is helyt kapnak.

Aromaterápia: Illóolaj tartalmú gyógynövények (kivonatok) felhasználása

Árjuvéda: A hosszú élet megvalósítása (ajus = élet, véda = tudás). A test, a lélek és a szellem harmóniájának elérésére törekvés.

Bioenergetika: A terapeuta a saját energiájának felhasználásával a beteg energiamezőjének befolyásolására törekszik.

Biológiai fogászat a betegségek megelőzése, a fogászati anyagok, eszközök okozta ártalmak elkerülése, a gyógyítás során homeopátiát is gyakorol.

Egészségfilozófia (holistic philosophy): Az egészség jobbítására és megőrzésére irányh2ó gondolkodásmód.

Életmód-tanácsadás: A természetes gyógymódok hagyományokra alapozott gondolat- és eljárásrendszere, amely az élettani folyamatokba a szervezet ellenálló, öngyógyító erejének fokozásával avatkozik be.

Holiszta: Az egységben, egészben gondolkodó. Megvalósítja a test, a lélek, a szellem, a környezet mint élettér harmóniáját, és ezt jelen időben hajtja végre.

Holisztikus medicina: A holisztikus egyensúly alapvető szintje az ember egészsége. Ennek megőrzése, megteremtése fejlesztése és menedzselése, valamint visszaállítása a gyógyítás stratégiai célkitűzései.

Komplementer Medicina: A természetes gyógymód, kiegészítő gyógymód.

Meridián pontok: Az egyes szervekkel kapcsolatban álló energiacsatornák.

Reflexológia: A reflexzónákban (kézen, a lábon, a fülben elhelyezkedő zónák) speciális fogással végzett kezelés.

Tibeti orvoslás: buddhista kezelésen alaph2, a „ négy tantra” szerint (alap tantra a gyógyítással, a magyarázó tantra az anatómiával és betegségekkel foglalkozik, a szájhagyományon alaph2ó tantra a megbetegedések okát és gyógyíthatóságát vizsgálja, amíg a végső tantra a diagnosztikával foglalkozik).

 

Egyéb

Geotermikus gradiens: A föld belseje felé haladva a hőmérséklet 1 °C –kal történő emelkedéséhez hány métert kell lefelé haladni (a Kárpát-medencében 20 m, az Alföldön még kevesebb!).

Mofetta: A mélyből szabadon feltörő száraz szénsav gáz (CO2).

Thalossoterápia: Tengervízzel és egyéb szerves anyagrészecskékkel együttesen használjuk fel.
Sanus per aqua! – Csodatevő termálvizek a Dél-Alföldön
Az „Alföld Spa” gyógyító vizei
Fürdők, strandok